9 Nisan 2012 Pazartesi

PAMUKKALE TRAVERTENLERİ-DENİZLİ




     Pamukkale, güneybatı Türkiye'deki Denizli ilinde doğal bir mevkidir. Kent kaplıcaları ve akan sulardan kalan karbonat mineralleri teraslarını, travertenleri kapsamaktadır. Türkiye'nin İç Ege bölgesinde, ılıman bir iklimi olan Menderes Nehri vadisinde bulunur
Pamukkale travertenlerden oluşur ve traverten bulunduğu yere bağımlılık göstererek kimyasal çökelme sonucu oluşan kayadır.

     Yerin dibinden çıkan 35,6 derece sıcaklığındaki su içerisinde Kalsiyum Hidro Karbonat bulundurur. Havadaki oksijenle teması sonucu Karbondioksit ve Karbonmonoksit uçar ve yalnız kalan kalsiyum karbonat çökerek travertenleri oluşturur.

    Beyazlığın oluşumunda su etkenler etkili rol oynar;Hava şartları, Isı kaybı, Akışın yayılımı ve süresi.

     Travertenler üzerindeki beyazlık suyun içerisindeki kalsiyum bikarbonun CaCO3 travertenler üzerine çökermesiyle oluşur ve bu beyaz tabakasının 1-2 mm sinin oluşumu yılları alır.

     Pamukkalenin gelecek nesillere aktarılmasının tek yolu bu tabii anıtın orjinal yapısına dokunmamak ve beyazlıkların üzerinde gezmemektir. Çıplak ayakla travertenler üzerinde gezildiğinde daha oluşum aşamasındaki yumuşak beyazlıklar eriyip dağılarak sertleşip sert beyaz hale gelemezler.

4 yorum: